Forbigått ved tilsetting? Du kan ha krav på erstatning!

Kvalifikasjonsprinsippet

Vi får svært mange henvendelser fra arbeidssøkere som mener seg forbigått i forbindelse med ansettelsesprosesser fordi arbeidsgiver ikke har fulgt kvalifikasjonsprinsippet.

Kvalifikasjonsprinsippet gjelder kun for tilsettinger i offentlig sektor. Prinsippet er ikke lovfestet, men det er nedfelt i flere tariffavtaler og det er sikker rett at kvalifikasjonsprinsippet har lovs rang. Kvalifikasjonsprinsippet innebærer blant annet at arbeidsgiver, ved tilsetting i offentlige stillinger, skal tilsette den av søkerne som etter en samlet vurdering anses best kvalifisert for stillingen.

Tilsetting i offentlig stilling er et enkeltvedtak, jf. forvaltningsloven § 2 annet ledd første punktum. De særlige saksbehandlingsreglene i forvaltningsloven kapittel IV–V gjelder også i tilsettingssaker, med unntak fra reglene om begrunnelse, jf. § 3 annet ledd.

Hvilken instans kan man klage til?

Det er heller ikke klagerett på ansettelsesvedtak. Dersom man mener å ha blitt forbigått fordi kvalifikasjonsprinsippet ikke er fulgt, kan man likevel klage saken inn til Sivilombudet.

Sivilombudet er et kontrollorgan som skal behandle klager fra borgere som mener å ha blitt utsatt for urett fra offentlig forvaltning. Det er gratis å klage til Sivilombudet.

Sivilombudet vil undersøke saken og foreta en objektiv vurdering, for deretter å konkludere på om forbigåelse har funnet sted eller om det har skjedd feil i saksbehandlingen i forbindelse med den aktuelle ansettelsesprosessen. En typisk feil kan være at arbeidsgiveren ikke har sørget at saken er så godt opplyst som mulig før ansettelsesvedtaket ble truffet, jf. forvaltningsloven § 17, for eksempel fordi aktuelle og godt kvalifiserte søkere ikke ble innkalt til intervju.

Dersom Sivilombudet konkluderer med at du har blitt forbigått, vil det som utgangspunkt ikke få noen betydning for den som ble tilsatt istedenfor deg. Du kan imidlertid ha krav på erstatning som følge av forbigåelsen.

Vilkår for erstatning

Et eventuelt erstatningskrav forutsetter at de alminnelige vilkår for erstatning er oppfylt:

  • Det må foreligge et ansvarsgrunnlag
  • Det må foreligger et økonomisk tap
  • Det må være adekvat årsakssammenheng mellom tapet og ansvarsgrunnlaget

Sivilombudet kan ikke pålegge arbeidsgiveren å betale erstatning og man er derfor henvist til å anlegge søksmål for domstolene for å kreve dette. Søksmålet må reises innen rimelig tid etter at tilsettingsvedtaket ble gjort kjent for deg, men det løper ingen formell søksmålsfrist. Vi anbefaler likevel at du er raskt ute med å ta kontakt med advokat dersom du mistenker at det har skjedd en forbigåelse, slik at du kan få bistand til å vurdere veien videre.

 

Vilde B. Riiser

Vilde B Riiser - Advokatfullmektig i Advokatfirmaet Raugland
ADVOKAT