Samboere har ikke like rettigheter som ektefeller

Dette er et hyppig spørsmål som vi får av våre klienter. Svaret er i mange tilfeller et rungende ja, og i noen tilfeller nei, alt avhengig av parets økonomiske, formuerettslige og familie situasjon. Likevel anbefaler vi alle til å inngå en samboerkontrakt, slik at paret er enige om hva de skal gjøre den dagen et dødsfall eller et samlivsbrudd er et faktum.
Det er mange som tror at samboere har like rettigheter som ektefeller. Denne rettsvillfarelsen har sammenheng med at det for et par år siden ble gitt en begrenset arverett til samboere. Ekteskapsloven regulerer ektefellers rettigheter, men vanlige formuerettslige regler gjelder for samboere. Det er med andre ord de samme formuerettslige reglene som gjelder for to fremmede som også gjelder for samboerparet. Reglene tar ikke hensyn til det ekteskapslignende forholdet som er mellom partene.

Høyesterett har ved flere avgjørelser slått fast at det skal svært mye til for at en skal opparbeide seg en sameieandel i bolig/eiendel som den ene parten tok med inn i samboerskapet. Dette er viktig å være klar over før man f.eks. blir enige om å pusse opp eller refinansiere boligen, hvis dette er en bolig som den ene brakte inn i samboerskapet. Det er også viktig å være klar over hvem som betaler ned på utgifter til faste verdier som f.eks. bil, båt og bolig, og hvem som betaler løpende utgifter til hushold. Den som betaler ned på utgifter til faste verdier kan opparbeide seg en større sameieandel enn den som betaler på løpende forbruksutgifter, med mindre noe annet er avtalt. Nettopp derfor er det viktig at partene avtaler hvem som eier hva med hvilken eierbrøk.

Samboere har begrenset arverett

Som nevnt har samboere fått en begrenset arverett etter arveloven. Samboere som har felles barn kan arve 4 ganger grunnbeløpet. Dette gjelder også for samboere som har vært samboere i minst 5 år, dersom den avdøde har fastsatt dette i testament, jfr. arveloven § 28 b. Vi anbefaler på det sterkeste at samboere som ikke har felles barn, lager en samboerkontrakt hvor testament blir vedlagt for å sikre den begrensede arveretten samboere har.
Det finnes en del tilgjengelige standardkontrakter på nett. Imidlertid er ikke alle samboerforhold standard – ved bruk av standardkontrakt kan det være fare for at det særegne ved forholdet ikke blir regulert.

Raugland Advokatene har lang erfaring med denne type problemstillinger. Kontakt oss gjerne i dag for en uforpliktende samtale.

Av adv.flm. Henriette C. S. Breilid

Henriette Cecilie S. Breilid
ADV.FLM. HENRIETTE C. S. BREILID