Bytte julegaver?

I julen gis og mottas det mange gaver. Det er dessverre ikke alltid slik at gavene passer. Genseren du fikk fra tante kan være for liten, og hanskene du fikk fra mormor kan være for store. Det er viktig å være klar over at man etter loven ikke har bytterett. Men på grunn av langvarig praksis i handelsstanden er det som regel mulig å bytte genseren, hanskene og andre julegaver i romjula. Det er da butikkens regler som avgjør om du kan bytte gaver eller ikke.

Dersom du ønsker å bytte julegaver du har fått, er det ifølge Forbrukerrådet et par ting du burde huske på. For det første bør det ikke gå for lang tid før du bytter gaven. I de tilfellene det følger med en byttelapp til gaven og denne er datert, kan du forholde deg til byttelappen. Dersom du ikke har en byttelapp, kan det i enkelte tilfeller være for sent å bytte varen etter nyttårsaften. Videre burde varen oppbevares i den emballasjen som den kom i. Dersom gaven er kjøpt i en norsk eller EU/EØS-tilknyttet nettbutikk løper det en angrefrist på fjorten dager etter varen er mottatt av forbrukeren. Bestemmelsene om angrerett følger av angrerettloven.

I utgangspunktet kan man ikke kreve å få pengene for julegaven tilbake. Likevel er butikkene ofte villige til å gi deg en tilgodelapp slik at du kan finne noe annet passende i butikken ved en senere anledning. Når du selv handler julegaver er det lurt å be om byttelapp som du kan legge ved gaven, slik at det blir enklere for venner og familie å bytte gaver som ikke passer.

Av Ronja Sommer, juridisk utreder

 

Ronja Sommer
JURIDISK UTREDER